Internet: Wereldwijd verbonden

Een globale oplossing
Voor informatie uitwisseling...

Het internet is ontstaan vanuit een eenvoudig, militair, concept om computers over grote afstand met elkaar te verbinden en informatie uit te wisselen. Later is dit voor algemener gebruik uitgebreid naar universiteiten en uiteindelijk zijn we gekomen tot waar we nu staan én lijkt er geen einde te komen aan de mogelijkheden.

Heel eenvoudig gezegd is het internet omgetoverd tot één computer met ontelbare deel-machines, computers en servers, die verbonden zijn via netwerken. De diverse computers weten elkaar te vinden door IP-adressen, DNS-servers en routing software. Sommige computers fungeren als een soort dirigenten en bepalen wie, wat, op welk moment, moet doen. Andere computers (of software) moet je meer zien als verkeersagenten om informatie-stromen de juiste richting op te sturen. Op diverse plekken is software aanwezig welke je kunt zien als bodyguards en portiers om zodoende ongenode gasten te weren. Denk hierbij aan firewalls, virusscanners, etc. etc.

Het is wat té complex om samen te vatten in een paar woorden, maar in veel gevallen valt het zoeken van informatie en het bekijken van web-pagina's te vergelijken met een (ouderwetse) bibliotheek. Als je op zoek bent naar een bepaald stuk informatie liep je vroeger de bibliotheek in, je ging op zoek naar de juiste afdeling, het juiste gangpad, de juiste kast en uiteindelijk de juiste plank en het boek waarin je de bladzijden aan informatie kon lezen...

Tegenwoordig hebben we gewoon een hele grote, digitale bibliotheek. We hoeven fysiek niet meer ons huis uit en het zoeken door al die informatie is veel eenvoudiger en sneller geworden. Door slimme zoekmachines met complexe logica, indexen en herkenning vinden we heel snel wat we zoeken. Daarnaast kunnen we naast wat lezen vaak veel meer dan alleen wat lezen... De boeken zijn interactief geworden.

Hoewel het voor IT-ers heel boeiend kan zijn, hoef je je als internet gebruiker eigenlijk niet druk te maken over hoe het werkt. Zet je computer aan en surf over het wereld wijde web!

Feit is: Met internet toegang, ligt de (virtuele) wereld aan je voeten!