Programmering: Talen, frontend en backend

Programmering van websites en applicaties kan op vele manieren, de taalkeuze(s) zijn legio...

De basis van elke website is voortgekomen uit de programmeertaal HTML. HTML staat voor Hyper Tag Markup Language en is feitelijk niet meer dan een codering om teksten op een bepaalde manier in een bepaalde layout weer te geven.

Wil je vooral iets vertellen op het internet? Ga op zoek naar een Content Management Systeem en richt je puur op het schrijven van teksten.

Wil je vanaf de basis je ding doen? Raad ik aan om je, in eerste instantie, te verdiepen in HTML, CSS en bootstrapping. Hierover vind je voldoende informatie op (bijv.) W3C Schools. Je krijgt hiermee heel veel inzicht in de werking van internet en programmering. Met meer begrip komt meer inzicht in de mogelijkheden... En word je steeds creatiever!

Maar... Verdwaal niet! Want als je doel níét is om dit allemaal te leren, ga je het misschien zo leuk vinden dat je je ware doel uit het oog verliest!

Programmering kent zoveel invalshoeken en talen. Van het eenvoudige HTML is het inmiddels uitgegroeid naar een samenwerking van vele talen en bibliotheken, scripts en noem het maar op. Grote namen als jQuery die client-side programmatuur (programmatuur die in de browser draait (frontend)) steeds simpeler en sneller heeft gemaakt. CSS en bootstrap technieken die de visuele presentatie en interactie tot een hoger niveau hebben getild en de werking over de vele beeldschermen van mobiel, tablets tot wide-screen desktop computers hebben geïntegreerd tot een generiek werkend geheel.

Naast client-side bestaat er server-side programmatuur. Het aantal talen lijkt hier nog veel grootser. Dit is programmatuur die op de server draait waar de pagina's vandaan moeten komen. De publisher van de pagina's en/of applicaties heeft hier volledig controle over en kan op basis van interactief handelen hele complexe taken uitvoeren.

Zeer bekende namen zijn bijv. .NET oplossingen van MicroSoft en PHP programmering op Linux/Ubuntu systemen.

Feitelijk zijn er zoveel programmeertalen ontwikkeld, en al deze talen willen een stukje van de internet markt veroveren... Ontwikkelaars hebben daarnaast bedacht dat frontend (client) programmatuur ook zou moeten kunnen communiceren met backend (server) programmatuur waardoor er steeds meer overlap is gekomen.

Voor mij, maakt het niet zoveel uit welke taal of architectuur er gebruikt wordt of moet worden.... Uiteindelijk zie ik programmeren als een kunstvorm, waarbij een doel (een schilderij/beeld) bereikt moet worden, en je kiest uit de juiste kwasten, verf (frontend en backend talen) en canvassen (hosting en servers) om dit te bereiken. Programmeren is logica, maar zeker ook creativiteit!